Dr. Ignácz Zsuzsanna

sebész, plasztikai sebész szakorvos

Rendelés:

  • Medical-Cave Kft.
  • E-mail: igzsu@yahoo.com
  • Tel: 00 36 30 / 9754 - 795
  • Web: www.medical-plasztika.hu

Mellplasztika-plasztikai sebészet

mellplasztika-mellfelvarrás-Lógó mell felvarrása-túltengő mellek kisebbítése

Mellplasztika mellimplantatum A női mell fejletlensége, alaki hibái, aszimmetriája, a mellbőrének megnyúlása többnyire pszichés panaszokat okoznak. Gyakran fordul elő ennek kapcsán önbizalomvesztés, rendellenességek a társkapcsolatok kialakításában. A mell felsorolt alaki eltérései jól korrigálhatók plasztikai sebészeti beavatkozással mellplasztikával., mellimplantatumok /Mentor, Eurosilicon, Silimed, Sebbin mellimplantatumok beültetésével.A mellimplantatumok Az 1960-as évek közepén kifejlesztett implantátumok tulajdonképpen szilikongéllel töltött rugalmas formázott bolyhosított felszinű szilikonpárnák. A gyártási technológia fejlődésével megjelentek a kettős üregű, illetve az élettani sóoldattal töltött mellimplantatumok is. A mellplasztikát általában plasztikai sebész végzi Európában, Usában a nőgyógyászok is végzik. Plasztikai sebészet rendelés: Budapest XII.ker. Budapest II.ker, Vasmegyében is, Sárvár, Bük és Szombathely. Fórumot lásd:www.hazipatika.hu

mellplasztika

.Mellplasztika műtét

 

A mellimplantatum sima, vagy úgynevezett texturált, azaz érdesített felszínűek lehetnek.Ennek a mellplasztika műtét után létrejövő, a  mellimplantatumot körülvevő hegesedés kialakulásánál van jelentősége, amit a későbbiekben ismertetünk. A bolyhositott mellimplantatum ,vagy más néven texturált felszínű mellimplantatum statisztikailag kimutathatóan kevésbe tokosodik.A mellplasztikai műtétet előzőleg megvizsgált betegen, altatásban vagy helyi érzéstelenítésben végezzük. A megfelelő méretű mellimplantatumot a mirigyálomány, vagy a nagy mellizom alá ülteti be a plasztikai sebész. A műtéti behatolás történhet a mell alatti redőben, a hónaljárok felől, vagy a bimbóudvaron átvezetett 4-5 cm-es metszésből. A bőrt mindig plasztikai varrattal zárjuk. A mellimplantatum számára kialakított üregbe a váladék elvezetésére csaknem minden esetben a plasztikai sebész draint helyez be, amit másnap távolítunk el. Műtét utáni teendők A műtét után rugalmas kötést kap a beteg, amit egy hétig viselni kell. Az első hét után ez a szoros kötés cserélhető rugalmas melltartóra, amit további 5 hétig kell viselni annak érdekében, hogy a műtétnél kialakított helyzetben rögzüljön a mellimplantatum. A  plasztikai sebész a varratokat 2 hét után távolítja el.

A mellplasztika után 2-3 hétig feszítő érzés észlelhető, ez azonban néhány hét alatt megszűnik, a páciens megszokja a mellimplantatum okozta feszülést és súlytöbbletet. A műtét utáni megfigyelési időt (altatás után egy éjszaka) követően a beteget kísérővel hazabocsátjuk. A mellműtét után a beteget rendszeresen kontrolláljuk, ezen vizsgálatok alkalmával beszéljük meg az aktuális tennivalókat (műtét utáni masszírozás, kapszulaképződés megelőzése). Lehetséges szövődmények Fontos megérteni, hogy teljesen kockázatmentesen nem lehet mellimplantatumot alkalmazni. A mell plasztikai műtéthez választott implantátum fajtájától függően az alább felsorolt komplikációk bármelyike jelentkezhet. Az úgynevezett kapszulaképződés a leggyakrabban jelentkező probléma, aminek lényege, hogy a befogadó szervezet erős kötőszövetes tokot képez a mellimplantatum teljes felszíne körül. Ez a tok később zsugorodik, összenyomja a .mellimplantatumot. Néha a mell feszessé és rugalmatlanná válhat. Ez a jelenség a plasztikai beavatkozást követően bármikor jelentkezhet, még évekkel később is, de leggyakrabban néhány hónappal a műtétet követően. Megjelenhet egy, vagy mindkét oldalon, érdesített felszínű mellimplantatum  alkalmazásakor a szakirodalom szerint ritkábban. Mivel a mellplasztika után a kapszulaképződés pontos okát nem ismerjük, a probléma megelőzésére és megoldására sincs biztos módszer. Súlyos esetben szükség lehet ujabb plasztikai mütétre a kapszula műtéti bemetszésére, vagy eltávolítására is. Bár ez kellemetlen szövődmény, a felmérések azt mutatják, hogy az érintettek nagy része ennek ellenére újra vállalná a plasztikai mütétet. A mai modern koheziv géllel töltött implantatumok már nem szivárognak,igy a silicon nem folyik ki a környező szövetekbe.

Lógó mell felvarrása

A mellek megsüllyedésének oka, hogy a bőr, amely a mell állományának egyedüli felfüggesztője, megnyúlik, rugalmasságát elveszti, így a mirigyállomány és a zsírszövet - kötőszövet a gravitáció szabályainak megfelelően lesüllyed. A mellek lógása leggyakrabban a szülés - szoptatás után lép fel, miután a terhesség és a szoptatás alatt az mellek megduzzadnak, a bőr megnyúlik, és a terhesség - szoptatás után a duzzadás megszűntével, melyhez a mirigyállomány sorvadása is hozzájárul, kialakul a lógó mell.

Természetesen szoptatás nélkül, sőt terhesség nélkül is felléphet ez a jelenség - csupán az életkor előrehaladtával. Esetleg a mell nagyságánál, nagy súlyánál fogva is megnyújthatja a bőrt. Lógó mell fejlődési rendellenességként is előfordul. Mindezekből következik a plasztikai műtét lényege: a fölösleges bőr eltávolítása, ezáltal az mellállomány eredeti helyére való visszahelyezése. A plasztukai sebész a mellfelvarrást műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezhető. Nagyobb melleknél az altatást tartjuk előnyösebbnek, kisebb mellek esetén a helyi érzéstelenítést ajánljuk. A mellplasztikaánál  (amit legtöbb esetben végzünk), három metszést ejtünk: a mellbimbó udvar szélét teljesen körbemetsszük, a mell alatti áthajlási redőben harántmetszést ejtünk, és a két előző metszést a bimbó alatt függőleges metszéssel összekötjük.

A bőrfelesleget  fnom plasztikai technikával felpreparáljuk az alapjáról, majd az mellállományt felszívódó öltésekkel raffolva új formát adunk a mellnek a kívánt magasságban. Ezután kimetsszük a bőrfelesleget, a mellbimbót és a bimbóudvart pedig áthelyezzük új, korábbinál magasabb, az új formának megfelelő helyére. Eközben szükség szerint a bimbóudvar kisebbítése is elvégezhető. A plasztikai sebész a metszéseket a bőr alatti szövetben, és a bőr alsó rétegében vezetett tovafutó öltésekkel zárjuk, melyek később teljesen eltávolításra kerülnek. A műtét végén rögzítjük a melleket, hogy súlyuknál fogva ne húzzák, feszítsék a varratokat, mert ez a hegesedést rossz irányba befolyásolná. Helyi érzéstelenítés esetén haza lehet menni  a plasztikai műtét után, altatás esetén 1 éjszakát a klinikán szükséges tölteni. A varratokat két részben szoktuk eltávolítani. Melltartó viselése még hetekig szükséges a varratsor tehermentesítése céljából, legalább 2 hétig éjjel-nappal, később a sebgyógyulástól függően még 4 hétig. Ezalatt napozás, szolárium is kerülendő.

A leggondosabb  plasztikai műtéti technika, a legjobb varróanyagok és a tökéletes mellplasztikai műtét utáni kezelés mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a műtéti hegek láthatatlanok lesznek. A bimbóudvar körüli metszés gyógyul a legszebben, szinte láthatatlan lesz az idő múlásával. A bimbó alatti függőleges metszés is alig látható, szép heggel gyógyul az esetek többségében. Leginkább a mell alatti harántmetszés hege problémás, ez leginkább észrevehető. A három metszés eltérő gyógyulási eredménye azok helyének eltérő bőrminőségéből ered. A bimbóudvar körüli vékony, finom bőr finomabb heggel gyógyul, mint a mell alatti vastagabb bőr.

Aki tehát mellplasztikára vállalkozik, annak el kell döntenie, hogy lógó mellei zavarják-e jobban, vagy a műtét után valamelyest minden esetben látható műtéti hegek. A kevesebb és kevésbé látható heg érdekében sajnos az esetek kisebb részében végezhető egy másik típusú műtét, az úgynevezett "short scar" mestopexia. Ez a fajta plasztikai műtét azonban csak akkor végezhető, ha a bőrfelesleg aránylag nem túl nagy. Ilyen esetekben a bimbóudvar körüli metszésből, valamint az ettől lefelé- kifelé oldal fele irányuló ferde metszésből távolítjuk el a felesleges bőrt és helyezzük át a mellbimbót.

Ezzel a módszerrel a sebész megspórolhatja a három közül mindig a legrosszabb eredményt adó mell alatti harántmetszést. A mellbimbó áthelyezése miatt előfordulhat átmeneti érzészavar, de ez csak átmeneti, és csak az esetek kisebb részében jelentkezik. Egészen kivételes esetben előfordulhat a mellbimbó elhalása, ilyen esetben egy másik plasztikai műtéttel pótolható.

Túltengő mellek kisebbítése

A túlságosan nagy méretű mellek súlyuknál fogva megnyújtják az őket felfüggesztő bőrt, és ezáltal lógó helyzetbe kerülnek. Ilyen nagy méretű melleknél a mellfelvarrás önmagában nem elegendő beavatkozás a lógó mellek korrekciójára, hanem ilyen esetben szükséges az mellállomány egy részének eltávolítása is a bőrfelesleg eltávolítása mellett. A kívánt méretűre csökkentett mellek felvarrás után tartósan szép melleket eredményeznek. Általánosan csak teljesen kifejlett mell esetében - általában 16 éves kortól - végezzük a beavatkozást. A mellfelvarrás műtétet altatásban végezzük. A mellfelvarrás  metszései: a mellbimbó körüli körkörös metszés, a mell alatti áthajlási redőben ejtett harántmetszés, valamint a kettőt összekötő, a bimbóudvar alatti függőleges metszés. Előzetes mérések és az eltávolítandó mellállomány kijelölése után kerülhet sor a plasztikai műtétre.

A bőrfelesleg felpreparálása után az mellállomány egy részét - aszimmetrikus mellek esetén a két oldalon eltérő nagyságú részét - eltávolítjuk, majd a maradék mellállományt felszívódó varratokkal egyesítve félgömb alakúra formáljuk. Bizonyos aszimmetriák esetén egyik oldalon végzünk csak resectiot (mellállomány kicsinyítést), a másik oldalon csak pexiát (mellfelvarrást). Ezután kimetsszük a bőrfelesleget, a mellbimbót és bimbóudvart pedig áthelyezzük új, a korábbinál magasabb, az új formának megfelelő helyére, az mellborulat csúcsára. Eközben szükség szerint a bimbóudvar kisebbítése is elvégezhető. A metszéseket a bőr alatti szövetben - és a bőrben vezetett, kívül nem látható tovafutó varratokkal zárjuk, melyek később teljesen eltávolításra kerülnek. A műtét végén rögzítjük a melleket, hogy súlyuknál fogva ne húzzák, feszítsék a varratokat, az ideális sebgyógyulás és optimális hegesedés biztosítása céljából. Műtét után 1 éjszakát a klinikán szükséges tölteni. A varratokat két részben szoktuk eltávolítani. Melltartó viselése még hetekig szükséges a varratsor tehermentesítése céljából, legalább 2 hétig éjjel-nappal, később a sebgyógyulástól függően még 2 hétig. Ezalatt napozás, szolárium is kerülendő. Műtét után 2 hétig a felkarok, vállak fizikai kímélete szüksége. Autóvezetés is tilos még 2 hétig. A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és a tökéletes plasztikai műtét utáni kezelés mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a mellfelvarrás utáni műtéti hegek láthatatlanok lesznek.

A bimbóudvar körüli metszés gyógyul a legszebben, szinte láthatatlan lesz az idő múlásával. A bimbó alatti függőleges metszés is alig látható, szép heggel gyógyul az esetek többségében. Leginkább a mell alatti harántmetszés hege problémás, ez leginkább észrevehető. A három metszés eltérő gyógyulási eredménye azok helyének eltérő bőrminőségéből ered. A bimbóudvar körüli vékony, finom bőr finomabb heggel gyógyul, mint a mell alatti vastagabb bőr. Aki tehát ilyen plasztikai műtétre vállalkozik, annak el kell döntenie, hogy lógó mellei zavarják-e jobban, vagy a műtét után valamelyest minden esetben látható műtéti hegek. A hegesedést kevésbé befolyásolja a plasztikai sebész tudása nagyobb mértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleges vaskos, feltűnő műtéti hegeket, amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben, egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni. A műtétnek a bármilyen műtét kapcsán szóba jöhető szövődménye van csupán (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar).

A mellbimbó áthelyezése miatt előfordulhat átmeneti érzészavar, de ez csak átmeneti, és csak az esetek kisebb részében jelentkezik. Kerülendő a gyakori testsúlyváltozás, dohányzás. Nagyobb méretű melleknél ajánlott legalább időszakos melltartó viselés, hogy a bőr ismételt kinyúlása, ezáltal egy újabb műtét szükségessége minél később következzen be. A  mellfelvarrás műtét a későbbi terhességet, illetve szoptatási képességet nem befolyásolja. Igen kicsi, de lógó mellek esetén a mellfelvarrást szilikon implantációval (beültetéssel) szükséges kiegészíteni a szép eredmény érdekében.

Temészetesen a plasztikai beavatkozás során sokat számit a mell anatomiai felépítése, a "hozott forma" is ,nem mindenkinek lehet olyan melle mint Tyra Banks-nek, vagy Madonna-nak, de mindenkinek sokkal esztétikusabb melle lesz.

A mellplasztika mütétekről:Fórum-mellplasztikai tapasztalatok alatt talál hasznos információkat.

 

http://www.hazipatika.com/services/doctors/freeweb