Dr. Ignácz Zsuzsanna

sebész, plasztikai sebész szakorvos

Rendelés:

  • Medical-Cave Kft.
  • E-mail: igzsu@yahoo.com
  • Tel: 00 36 30 / 9754 - 795
  • Web: www.medical-plasztika.hu

Magán gyermeksebész

magán gyermeksebesz pediatric surgeon gyermeksebeszet

Magán gyermeksebész, plasztikai sebészet PLasztikai sebészet, gyermeksebészet rendelés: Budapest XII.ker.Budapest II.ker Gyermeksebészeti műtétek: Elálló fül Összenött ujjak,syndactylia Adhesiolysis, Circumcisio, Köldöksérv, Lágyéksérv, Rejtett here, Elálló fül, Összenőtt ujjak,/úszóhártya Plasztikai sebész gyermeksebészeti rendelés: Budapest II. ker,Budapest XII.ker Vasmegyében is Sárvár, Bük és Szombathely.

drignacz.hazipatika.net

www.orvostudakozo.hu/OrvosValaszol/DrIgnaczZsuzsanna

 

Elálló fül plasztika:

A plasztikai sebész a metszést a fül mögött, nem látható helyen végzi, ritkán a fülkagyló elülső felszínén a fül természetes hajlatában, ugyancsak rejtett helyen. A plasztikai műtét során a fül alakjának kívánt korrekcióját a fülkagyló-porc és esetleg bőr egy részének eltávolításával (pl. elálló fül esetén), illetve szükség szerint a porc újraformálásával (pl. hiányzó görbület képzése), fölötte a bőrseb zárásával és ezen új forma rögzítésével érjük el.

A fülplasztika műtét után a felhelyezett kötéssel helyi érzéstelenítés esetén haza lehet menni, altatás esetén egy éjszakát a klinikán szükséges tölteni. A kötés eltávolítása 7-10 nap múlva esedékes, ekkor történik a varratszedés is. A kötés eltávolítása után még 6 hétig éjszakára a füleket le kell kötni, hidegtől ajánlatos óvni (érzékeny a hőhatásokra).Követnie kell a plasztikai sbész tanácsait. Mindenféle traumától (pl. olyan sportok űzése, melynek során a fülkagylót erőbehatás érheti) óvni kell a fülkagylót 2 hónapig.

 

Adhesiolysis:

 A cellularis adhesio az előbőr vagy más néven fityma normális  állapota. Ez esetben  a fityma belső lemeze sejtesen le van tapadva a penis makkjához.

A  fiziologiásan letapadt fityma alatt sárgás színű faggyú és hámtörmelékből álló smegma gyülem alakul ki.

Ez legtöbbször spontán kiürül, ellemelvén  a fitymát a makkról.

Normál esetben  3 éven aluli gyermekek legtöbbjének a fitymája /előbőre/  ilyen letapadt állapotban van. Ez fiziologiás..

 

Balanitis jöhet létre akkor, ha a nagy mennyiségben felgyülemlő smegma befertőződik és  fitymagyulladás alakul ki. A begyulladt fityma hegesedhet és valódi phimosis / fitymaszükület / alakulhat ki.

 

A fityma letapadás kezelése

 

1 éves kor alatt gyermeksebészeti műtétet vagy  beavatkozást végezni nem szabad, ekkor még a fitymalemezek nagyon sérülékenyek,

az adhesiolysist (letapadás megszüntetése a fityma bőrének hátrahúzásával) követően sérülhetnek,berepedhetnek és hegesedhetnek.

Panaszmentes gyermeknél az adhesiolysist elegendő 3 éves kor után végezni.

 

A fityma sejtes letapadásának oldását, az adhesiolysist többnyire helyi érzéstelenítésben végezzük,

a Telki Magánkórházban bódításban is el lehet végezni a beavatkozást.

Normális esetben a gyermekek kis huzó érzést, vagy csak igen kis fájdalmat éreznek.

 

 

Balanitis:

ha a kóros  mennyiségben felgyülemlő smegma befertőződik, fitymagyulladás vagy más néven balanitis  alakul ki.

 

A gyulladt fityma hegesedhet és szövődményként valódi phimosis vagy más néven fitymaszűkület  alakulhat ki.

 

 

 

 

 

 

Circumcisio /körülmetélés/:

     Szabályos lemosást és izolálást követően l.a. penisgyökblokád a crusok és a symphysis közé adott     2.5-2.5 ml 0.25%-os Marcainnal.

    A szűk fitymanyílás eszközös feltágítását, a preputium hatrahúzását, a még meglevő celluláris adhaesiok oldását s a smegmaszigetek eltávolítását követően ismételt lemosásás.

    Ezután a fityma mindkét lemezét egyenes ollóval dorsalisan a középvonalban felhasítjuk úgy, hogy aztán a bellemezből kb. 2 mm-s sávot meghagyva a fitymabőr mindkét lemezéből kellő részt eltávolíthassunk. A frenulumot megóvjuk.

    Revisio: szimmetrikus megjelenés. Vérzéscsillapítás bipol. coag. használatával.

    Csomós öltésekkel egyesítjük körben a sebfelszíneket.

   Lidocainos, vaselinos fedőkötés.

 

Hernia Umbilicalis /köldöksérv/:

 Szabályos lemosást és izolálást követően a köldökgyűrű felső ívén vezetett semicircularis metszésből szabaddá preparáljuk a fasciát. A köldököt subcutan moszkítóval körbejárva kiemeljük, s az eszköz felett  átmetsszük a szöveteket, leválasztva így a bőrköldököt a fasciáról. A    nagyságú  sérvkapuhoz belső hasűri szerv kitapadva nincsen.  L.a. nem feszívódó  Mayo öltésekkel hasfali rekonstrukció. Revisio: vérzés, idegengtest nincsen. A bőrköldök belső felszínéről eltávolítjuk a peritoneumot, majd leöltjük a hasfalhoz. Bőrzárás.  A köldökbe stillbucit fektetve, fedőkötés.

 

Hernia inguinális /Lágyéksérv – lány/

 

Szabályos lemosást és izolálást követően a köldökgyűrű felső ívén vezetett semicircularis metszésből szabaddá preparáljuk a fasciát. A köldököt subcutan moszkítóval körbejárva kiemeljük, s az eszköz felett  átmetsszük a szöveteket, leválasztva így a bőrköldököt a fasciáról. A    nagyságú  sérvkapuhoz belső hasűri szerv kitapadva nincsen.  L.a. nem feszívódó  Mayo öltésekkel hasfali rekonstrukció. Revisio: vérzés, idegengtest nincsen. A bőrköldök belső felszínéről eltávolítjuk a peritoneumot, majd leöltjük a hasfalhoz. Bőrzárás.  A köldökbe stillbucit fektetve, fedőkötés.

 

 

Retencio testis /rejtett here/:

 

Szabályos lemosást és izolálást követően    oldali  inguinalis redőmetszésből felkeressük a külső lágyékgyűrű szintjében, subcutan ülő herét.  A  gubernaculumot  lekötések között átvágjuk.  Meghasítva az externus fasciát, feltárjuk a canalis inguinalist. Mobilizáljuk a funiculust, felszabadítva a környezetéhez kötő szálagos összenövésektől. A kis, congen. sérvtömlőt  szabaddá preparálva megnyitjuk: nemes szervet nem tartalmaz. Aláöltést követően resecaljuk azt.  A funiculus mobilizálását addig végezzük el, amíg a ductus deferens az érképletektől el nem válik. A hereburkot megnyitjuk, s Winckelmann szerint kifordítva öltjük  össze. 

Megtekintve: a here-mellékhere alakja, mérete, tapintata a gyermek korának megfelelő, anatómiájuk normális, a junctio norm.

 Tompán, ujjal szabad utat nyitunk a herezacskóhoz, oldva a kötőszövetes stoppot, mely a funiculus rövidültsége mellett, akadálya volt a here descensusának.

Elkészítjük a herezacskóban a subcutan tasakot, s ebbe - meggyőződve arról, hogy a funiculus kélpletei nincsenek megcsavarodva, -  Peannal felnyúlva, lehúzzuk a herét.  A belső herezacskóburkokhoz 1-1 öltéssel rögzítjük azt.  Gondos vérzéscsillapítást követően ic. tovafutó varrattal zárjuk a scrotum sebét. Ezután rekonstruáljuk az externus fasciát, s subcutan öltések után ic, tovafutó varrattal zárjuk a bőrmetszés sebét.

A műtéthez 4/0-s Vicryl fonalat használtunk mindenhol.

 

 Hernia inguinalis /Inguinalis sérv fiú/:

 

Szabályos lemosást és izolálást követően ...  oldali  inguinalis redőmetszésből felkeressük a sévtömlőt a külső lágyékgyűrű szintjében,. Mobilizáljuk a funiculust,kipreparáljuk a sérvtömlöt felszabadítva a környezetéhez kötő szálagos összenövésektől. A kb. 3 cm-es, congen. sérvtömlőt  szabaddá preparálva megnyitjuk: nemes szervet nem tartalmaz a sérvtömlöt felezzük , majd a proximális részt nyakasitjuk és a tővénél aláöltést követően resecaljuk azt.   Gondos vérzéscsillapítást követően localis revisiot végzünk, vérzés ill egyéb kóros nem látható, izom- fascia öltés,majd  subcutan öltések után ic, tovafutó varrattal zárjuk a bőrmetszés sebét.

A műtéthez 4/0-s Vicryl ill a bőröltéshez 4/0 Prolen fonalat használtunk.Dr. I. ZS.

 

 

Dorsaplastica /phimotomia/fityma bemetszés/:

 

Szabályos lemosást és izolálást követően  4 ml 0.5 %-os Marcainnal penisgyökblokád.

Ezt követően adhaesiolysis, a preputium eszközös feltágítását követően.

Az igen rövid frenulumot lekötések között átvágjuk.

A legnagyobb szűkület területén  előbb dorsalisan, majd ventralisan ejtett hosszanti metszést harántul összevarrva  kellő tágasságú preputiumot nyerünk.  4/0-s Vicryl Rapid fonallal zárjuk a sebeket. Vaselinos fedőkötés.

 

Rővid fék / frenulum breve/:

Késői szövödménye lehet az hogy az első intim együttlét alkalmával a rövid fék bereped és erős vérzés alakul ki amely néha elsősegélyt igényel.

Frenulotomia:

Műtét:

Helyi érzéstelenítésben vagy altatásban.

Szabályos lemosást és izolálást követően  4 ml 0.5 %-os Marcainnal penisgyökblokád.

Ezt követően adhaesiolysis, a preputium eszközös feltágítását követően.

Az igen rövid frenulumot lekötések között harantul átvágjuk hosszirányban egyesítjük mintegy meghosszabítva a rövöid frenulumot.

 

Összenőtt ujjak

 Ha az összenőtt kéz illetve lábujjak zavarják a patienst esztétikai, vagy egyéb szempontok miatt akkor lehetőség van plasztikai műtétre.

Az összenőtt kézujjak illetve  lábujjak funkcionalisan nem igényelnek sebészi korrekciót. 
A műtét nem megterhelő, ha az összenövés csak a bőrt érinti. 
ebben az esetben a bőrön Z-metszésekkel és a  lebenykék elcsusztatásával ,illetve kis szabad átültetéssel lehet különállóvá tenni az ujjakat amelyek szépen alig láthatóan gyógyulnak hiszen a hegek nagyrészt az ujjak közé esnek..,
Puha rugalmas kötést helyezünk fel védve az ujjakt a sérüléstől.
Ha az összenövés kiterjedtebb mivel ereket, inakat, idegeket, vagy csontokat is érinthet, komplexebb műtét válhat szükségessé.